Pe treptele forjate ale altor vremi

Pe treptele forjate ale altor vremi

Gugulanii continuă să surprindă în mod plăcut prin vestigiile scoase la lumină şi redate, de-a lungul anilor, publicului.

Aşa s-a întâmplat şi în timpul lucrărilor de reabilitare a Casei de Cultură George Suru, când sub scena sălii de spectacole au fost găsite fostele pivniţe ale restaurantului Pomul Verde, construite la jumătatea secolului al XIX-lea.

Despre această descoperire, una dintre cele mai autorizate voci în domeniu, istoricul Liviu Groza, crede că era normal ca cele două încăperi să fie găsite însă apreciază că vechimea lor ar putea fi chiar mai mare decât s-a crezut iniţial.

„Istoricii de la Muzeul din Caransebeş ar trebui să compare felul, mărimea cărămizilor, construcţia lor, dacă lutul din care au fost fabricate seamănă de la unele la altele, şi astfel se va putea clarifica vechimea acestor încăperi. În acest mod s-ar putea stabili cui au aparţinut aceste pivniţe, dacă au fost construite pentru restaurantul patronat de Lichtneckert, primul proprietar recunoscut în acte al Pomului Verde, sau erau acolo încă de pe vremea hanului şi a fostului Poştalion. Eu înclin să cred că ele sunt ceva mai vechi“, a precizat colonelul (r) Liviu Groza.

Potrivit directorului Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, cele douăpivniţe, din cărămidă şi cu scări din fier forjat, s-au conservat foarte bine însă pentru că au fost descoperite mai târziu, nu au putut fi incluse în programul de reabilitare a clădirii. „Nu am ştiut de existenţa acestor încăperi până când muncitorii nu le-au descoperit din întâmplare. Le vom amenaja iar pe viitor le vom folosi ca sediu pentru Cenaclul scriitorilor caransebeşeni“, a mai spus Cojocariu.

Nina Curiţa